Onze expertise: het beste uit gedrag halen. We kijken naar gedrag als de basis van jouw organisatie, doelen en ambities. Wij helpen je grip te krijgen op gedrag en het beste uit gedrag te halen.​ 

 

Hoe? Met een lange termijn visie op gedrag voor jouw organisatie, en door op korte termijn stappen te zetten naar succes met behulp van gedrag. 

Wat is social nudging?

Social nudging is het veranderen van gedrag, door met de juiste technieken de juiste drijfveren te raken. Met social nudging bestrijd je dus niet de symptomen, maar de oorzaken van gedrag.

 

Mensen denken niet altijd na over de keuzes die ze maken en over het gedrag dat ze vertonen. Dat komt doordat evolutie ervoor heeft gezorgd dat we zijn voorgeprogrammeerd met bepaalde drijfveren. Deze drijfveren sturen ons gedrag zonder dat we dat doorhebben. Bijna altijd maken deze drijfveren ons leven makkelijker, maar soms zorgen ze er ook voor dat mensen gedrag vertonen dat we liever anders zien

 

De drijfveren die ons gedrag sturen zijn grofweg op te delen in drie groepen: oerdrijfveren, sociale drijfveren en rationele drijfveren. Oerdrijfveren hebben te maken met overleven. Bijvoorbeeld de ‘fight or flight’ reactie bij het zien van gevaar. Maar ook minder goed functioneren als je honger hebt is een gevolg van een oerdrijfveer. Sociale drijfveren hebben te maken met het leven in groepen. Bijvoorbeeld groepsdruk. Ook cultuur is een voorbeeld van sociale drijfveren. Rationele drijfveren hebben te maken met bewust nadenken. Bijvoorbeeld wanneer je een reis plant of de voor- en nadelen van bepaalde producten afweegt.

 

Alle drijfveren zijn altijd in ons hoofd aanwezig. Echter verschilt per gedrag, situatie en doelgroep welke drijfveren daadwerkelijk tot bepaald gedrag leiden. Daarom is het belangrijk om, voordat je gewenst gedrag kunt uitlokken, te weten welke drijfveren in jouw casus een grote invloed hebben. Dus pas wanneer je écht weet wat mensen drijft, kan je gedrag veranderen. 

Mats over

social nudging

Javastraat 68, Nijmegen

KvK: 58990895

Btw: NL853269488B01

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

©2019 Pennock & Postema